Tuesday, September 17, 2019


Počeo sastanak opozicije o Sporazumu sa narodom

By GLASRAZUMA.RS , in POLITIKA , at 05/08/2019

Sastanak je usledio nakon najave lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da će napustiti dijalog sa vlastima o izbornim uslovima, koji je počeo 30. jula okruglim stolom u organizaciji nevladine Fondacije za otvoreno društvo, ukoliko ne budu otvoreni za javnost.

Prema saznanjima agencije FoNet, na sastanak su pozvani su i oni koji su u međuvremenu odlučili da se vrate u Narodnu skupštinu. Pozivi su upućeni i Lokalnom frontu, Demokratskoj stranci Srbije, Mađarskom pokretu, Stranci moderne Srbije, Inicijativi Ne davimo Beograd i pokretu Dosta je bilo.

Novinarske ekipe u holu zgrade, dvadesetak minuta pre vremena za kada je sastanak zakazan, dočekao je predsednik opštine Stari grad i član Predsedništva Stranke slobode i pravde Marko Bastać. On nije imao informacije da li će se neko iz opozicije obraćati novinarima, niti je sa predstavnicima medija podelio detalje o sastanku, uz objašnjenje da je on tu samo u svojstvu domaćina.

U opštinu Stari grad prva je pristigla Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a, a potom i Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije. Na zakazani okrugli sto je došla i Hana Adrović iz pokreta Dosta je bilo i Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stratnke. Novu stranku predstavljao je  Aris Movesijan, a lideri Dveri i Demokratske stranke, Boško Obradović i Zoran Lutovac zajedno su stigli na sastanak.

Lide Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u opštinu Stari grad došao je u društvu Dušana Petrovića, predsednika Zajedno za Srbiju i Janka Veselinovića, prvog čoveka Pokreta za preokret. Malo kasnije  pristigao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Narodnu stranku na okruglom stolu predstavljao je Zdravko Ponoš.

Među poslednjima na sastanak su stigli Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kao i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalno fronta.

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici Pokreta slobodnih građana, udruženja „1 od 5 miliona“ i Demokratske stanke Srbije.

Medijima je bilo dozvoljeno da zabeleže početak sastanka, koji se održavao u sali na prvom spratu pomenute opštine. Novinarima se obratio Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, koji je konstatovao da su se sve stranke kojima je upućen poziv istom odazvale. On ja istakao da organizatori nisu želeli da kriju da će sastanak biti održan, kao što to neće činiti ni ubuduće, jer smatraju da javnost treba da zna za razgovore.

– Tema današnjeg sastanka jeste pre svega realizacija Sporazuma sa narodom i zahteva opozicije iz decembra meseca prošle godine, koji su potpisale većina ovde prisutnih stranaka – kazao je Veselinović.

On je najavio da će se po završetku sastanka, neko od opozicionih predstavnika obratiti novinarima.

IZVOR: DANAS