Saturday, August 17, 2019


Biznismeni bliski SNS-u dobili od države 2,5 miliona evra da srede hotele

By GLASRAZUMA.RS , in SRBIJA , at 06/08/2019

Hotele “Tonanti” i “Fontana” u Vrnjačkoj Banji ispod cene kupili su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a država im je nakon toga dala i novčanu pomoć od 2,5 miliona evra da ih renoviraju, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

“Da bi ovo bilo moguće, Vlada je prošle godine promenila propise i omogućila da državne subvencije dobiju i oni koji rekonstruišu hotele u banjama”, naveo je KRIK.

Hotel “Tonanti” je kupio Aleksandar Papić, blizak ministru policije Nebojši Stefanoviću, a “Fontanu” Dragoljub Zbiljić, vlasnik “Južne bačke”. Hoteli su zatim promenili vlasnika, ali su ostali u rukama ljudi povezanih sa SNS-om Darka Đurovića, sinovca nekadašnjeg direktora “Koridora Srbije” Dmitra Đurovića, i Milana Vlaisavljevića, poslanika te stranke u Skupštini Vojvodine.

Oba hotela pripadala su firmama koje su, kako piše KRIK, “odvedene u stečaj a onda je njihova imovina ispod vrednosti prodata na licitaciji”. 

Vlasnici tih hotela, Đurović i Vlaisavljević su krajem 2018. i početkom 2019. godine potpisali ugovore sa Ministarstvom privrede koje im je odobrilo oko 2,5 miliona evra za renoviranje hotela. Novac im je dodeljen na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, a koja je ranije služila kako bi se subvencionisale uglavnom strane kompanije koje su u Srbiji pokretale proizvodnju.

“Vlada Srbije, na čelu sa premijekom Anom Brnabić, međutim, promenila je uredbu u martu prošle godine i omogućila da novac dobijaju i oni koji rekonstruišu ili grade hotele u banjama. Ubrzo nakon toga, vlasnici ‘Tonantija’ i ‘Fontane’ podneli su zahteve da im se odobri pomoć”, otkriva KRIK.

Niko od biznismena uključenih u kupovinu hotela nije želeo da govori za KRIK.

IZVOR: BETA