Saturday, August 17, 2019


Mali: Interes države da se nastavi povećavanje minimalne cene rada

By GLASRAZUMA.RS , in EKONOMIJA , at 06/08/2019

Ministri Siniša Mali i Zoran Đorđević održali su sastanak uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je cilj Vlade Republike Srbije da se poboljša kvalitet života građana u zemlji, te da je u tom smislu interes države da nastavi sa povećanjem minimalne cene rada, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija.

“Samo u poslednje dve godine minimalna cena rada je povećana za 18,6 odsto, a sa značajnijim povećanjem ćemo nastaviti i dalje. Sa druge strane, želimo da uvedemo još olakšica za privredu, kako bi to povećanje bilo na zdravim osnovama. S obzirom na to da nas uskoro očekuje i povećanje plata i penzija, to će sve uticati na bolji životni standard građana Srbije, što je i osnovni cilj vlade. Očekujemo da će visina prosečne plate već u decembru dostići 500 evra, baš kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić. Upravo to je rezultat reformi koje smo započeli pre nekoliko godina”, rekao je Mali.

Kako je navedeno u saopštenju, ministar Đorđević istakao je da će država nastojati da na pregovorima pronađe kompromisno rešenje između sve tri zainteresovane strane.

“Ministar Mali me je upoznao sa svim parametrima koji utiču na visinu minimalne cene rada, a koji su prevashodno vezani za ekonomsku situaciju u zemlji. Naš predsednik dao nam je jasnu smernicu kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada. Trudićemo se da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane, države, poslodavaca i radnika”, rekao je Đorđević.

U narednih deset dana ministar Zoran Đorđević će održati pojedinačne sastanke sa poslodavcima i predstavnicima sindikata kako bi čuo njihove stavove, nakon čega će početi formalni pregovori o minimalnoj ceni rada, saopšteno je.

IZVOR: B92