Saturday, August 17, 2019


Antić: Povećana proizvodnja uglja u Srbiji

By GLASRAZUMA.RS , in SRBIJA , at 07/08/2019

Centralna svečanost obeležžavanja Dana rudara, 6. avgusta održana je juče u Boru, gde je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poželeo rudarima da rade bezbedno i ocenio da se u Srbiji uslovi rada i standarda za rudare stalno poboljšavaju.

U Srbiji je 220 eksploatacionih polja i 140 istražnih polja i više od 22. 000 rudara rekao je ministar i dodao da se učešće ove grane povećalo i sada iznosi više od dva odsto inače povećanog BDP Srbije.

On je ocenio da je 2019. godina uspešna u svim rudarskih granama i dodao da je proizvodnja uglja u Srbiji veća četiri odsto nego prošle godine.

Antić je ocenio da kompanija Srbija Ziđin koper ima jako dobre rezultate i da su ispunjenja sva očekivanja iz vremena kada kada je kineska kompanija preuzela RTB Bor dodavši da će proizvodnja katodnog bakra ove godine biti veća za 26 posto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

On je izrazio očekivanje da će rudnik Čukaru Peki sa eksploatacijom početi 2021 ili 2022. godine, kao i da će kompanija Rio Tinto ubrzati sa početkom eksploatacije jadarita u Zapadnoj Srbiji.

Stariji potpredsednik Ziđin grupe i predsednik Nadzornog odbora Ziđina u Srbiji Džordž Fang istakao je sjajnu stogodišnju tradiciju rudarstva u Boru i naglasio da će Srbi i Kinezi zajednički iz veličanstvene istorije izgraditi savršenu budućnost.

Napominjući da je i sam inženjer flotacije i da je u stvari rudar Fang se zahvalio rudarima a posebno njihovim porodicama na uloženom trudu i postignutim rezultatima uz očekivanje uz ubeđenje da će za godinu dana rezultati biti još bolji.

Generalni direktor Ziđin Srbija Long Ji izrazio je uverenje da će saradnja dva naroda u kompaniji biti uzor za čelično prijateljstvo.

On je istakao da je u ovoj godini kompanija primila 280 novih radnika i najavio da će biti novih radnih mesta za podmladak, a za drugu polovinu ove godine najavio je povećanje količine prerade i još bolje poslovne rezultate kompanije.

Ji je najavio i da će uskoro biti završeni projekti na osnovu čije primene će biti smanjena količina sumpora kao i da se zajedno sa predsednicima gradske vlasti kompanija brine o plavom nebu iznad Bora.

Kako se danas čulo u Ziđin Srbija sada radi oko 5.100 zaposlenih a tradicionalne nagrade “Inženjer Šistek” za izuzetan doprinos ovoj firmi dodeljene su Saši Perišiću, Arsi Kljajeviću, Bojanu Maksimoviću i Nebojši Stojanoviću.

Zahvaljujući na priznanjima Perišić je istakao da su iako ih dobijaju pojedinci one uvek za napore i uspehe grupa radnika i saradnika.

IZVOR: TANJUG, REPUBLIKA