Saturday, August 17, 2019


Obeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotile VS

By GLASRAZUMA.RS , in SRBIJA , at 07/08/2019

Defileom brodova i sredstava pontonirskih jedinica je u novosadskoj luci obeležen Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Rečne flotile Kopnene vojske.

Svečanosti je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je ocenio da su svi pripadnici Rečne flotile “visoko obučeni i motivisani, spremni i sposobni da izvrše svaki zadatak”.

“Tehnika kojom raspolažu i na kojoj rade je gotovo stopostotno ispravna, a u toku je, osim redovnog održavanja naše Rečne flotile, modernizacija našeg naoružanja. Svaki deo Srbije, bez obzira da li je u pitanju vazduh, zemlja ili voda, mora, može i jeste apsolutno zaštićen”, naveo je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je dodao da su naoružavanje i opremanje Vojske Srbije “u funkciji mira”.

“Što Vojska Srbije bude bila jača, što Srbija bude bila jača i stabilnija, to će i Balkan biti mirniji i sigurniji. Niko ne treba da se plaši naoružavanja Vojske Srbije, ali isto tako nikome nećemo dati razloga ni prava da odlučuje o tome kako ćemo se i gde naoružavati, čime ćemo se opremati, jer naše oružje i naoružanje nikada, ni po koju cenu neće biti zloupotrebljeno”, naveo je ministar.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić istakao je da je flotila osposobljena i opremljena za izvršavanje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije.

“Kompleksnost i specifičnost ambijenta u kojem živimo i radimo su motiv da razvijamo sposobnost brzog reagovanja na rizike i pretnje na i u zahvatu reka, kanala i jezera”, dodao je Andrić.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1915. godine kada je sa navoza Čukarica porinut prvi srpski ratni brod, oklopni čamac “Jadar”.

IZVOR: BETA