Saturday, August 17, 2019


Dodik: BiH ide u krizu ako Saveta ministara ne bude formiran za mesec dana

By GLASRAZUMA.RS , in REGION , at 08/08/2019

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će Bosna i Hercegovina ući u duboku krizu ako novi Savet ministara BiH ne bude formiran u roku od mesec dana.

On je rekao da je uveren da će se Savet ministara BiH formirati u roku od mesec dana, ako za to bude političke volje potpisnika sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH.

Navodeći da u parlamentu BiH “ima prostora da se odugovlači” s imenovanjem novog Saveta ministara, on je ocenio da se nada formiranju izvršne vlasti, jer je SNSD-u, HDZ-u i SDA “stalo da se nastavi evropski put”.

“Za to nam treba da se formira Savet ministara. Rok je 30 dana. Videćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu”, rekao je Dodik za banjalučke “Nezavisne novine”.

Ocenio je da se dugo čekalo na dogovor, s obzirom na to da su opšti izbori održani još u oktobru prošle godine.

NA tvrdnje opozicije u RS, pre svih SDS-a, da je Dodik “kapitulirao”, odnosno da je pristao na ulazak BiH u NATO, Dodik je odgovorio da postoji odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

“Ovi iz opozicije koji su sedeli i još sede u Savetu ministara BiH, dozvolili su da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO”, kazao je lider SNSD-a.

Upitan da li je tačno da će BiH poslati Godišnji nacionalni plan (ANP) za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, Dodik je odgovorio da o tome “nema pojma”.

“Nemam pojma. Ništa se nismo dogovarali o tome. Voleo bih da i vi, kao ozbiljan novinar, pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: ‘Čitaj kao što je napisano’ “, rekao je on.

Dodik je ocenio da će se posle formiranja novog Saveta ministara BiH intenzivirati evropski put BiH.

“To je ono za šta postoji konsenzus svih u BiH”, zaključio je Dodik.

Izetbegović: Ni Dodik ni ja nismo gubitnici, našli smo sredinu o NATO

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da u vezi s odnosom BiH i NATO, u potpisanom sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH nema pobednika, ni gubitnika, jer je nađena sredina.

On je naveo da je Članom 3. Sporazuma o formiranju nove vlasti u BiH, koji su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ BiH, definisano da će se u vezi s tim pitanjem raditi po Ustavu i zakonu, kao i po ranijim odlukama Predsedništva BiH.

“Tu je stvar sasvim jasna: BiH je u MAP (Akcioni plan za ulazak u NATO). I rekli smo da će planovi biti dostavljani u Brisel. Dada je to na ostalima, koji treba da izrade te planove”, rekao je Izetbegović.

On smatra da se mora napraviti kompromis, da treba “redukovati” planova, da bi bili prihvatljivi za sve strane u BiH, ali i za NATO, jer bi svako dalje detaljisanje “zakovalo stvari”.

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

“Nije moguće da smo obojica pobedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj Član 3: on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao”, kazao je Izetbegović.

Ocenio je da je “besmisleno” da opozicija u RS SDS i PDP, optužuje Dodika da je izdajnik u vezi sa stavom o BiH i NATO.

“Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik”, ocenio je Izetbegović.

Rekao je da je razgovarao s ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom, o prihvatanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji bi značio aktiviranje MAP-a.

Bošnjački član Predsedništva BiH “Šefik Džaferović i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Ja sam im dao objašnjenje koje sam i sada kazao. Oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP”, naveo je Izetbegović.

IZVOR: BETA