Saturday, August 17, 2019


Planinka kupuje Kuršumlijsku banju

By GLASRAZUMA.RS , in SRBIJA , at 14/08/2019

A.D. Planinka iz Kuršumlije, u čijem vlasništvu su Prolom i Lukovska banja, fabrika Prolom voda, kao i park prirode Đavolja varoš, postaće vlasnik i Kuršumlijske banje, objavile su Južne vesti.

Ovu odluku je donela komisija Direkcije za imovinu Republike Srbije, a ukupna cena kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj Banji je 1.415.836 evra.

Banjski kompleks Žubor u Kuršumlijskoj Banji, pored istomenog hotela čija je površina veća od 16.000 kvadratnih metara, čini i više ugostiteljskih objekata, među kojima su vila Milica i restoran Prepolac, a predmet prodaje činilo je i 95,9 hiljada kvadratnih metara zemljišta, pišu Južne vesti.

“Naši ljudi su već obišli Kuršumlijsku banju i u narednom periodu započećemo investiciono ulaganje, kako bi čitav prostor oživeo i sredio se za turiste. Prema prvim procenama, potrebno je uložiti oko 10 miliona evra, a kompletni radovi bi mogli da se završe do kraja 2020. godine”, kažu nadležni u Planinci.

Kuršumlijska banja

Kućica za termalni izvor u Kuršumlijskoj Banji nije bila predmet prodaje, već će način korišćenja termalnog izvora biti regulisan po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a naknada u skladu sa Zakonom za korišćenje javnih dobara.

Hotel Žubor zatvoren je 2006. godine i od tada je prepušten zubu vremena. Nekada je u njemu radilo 130 radnika, dok je banju godišnje posećivalo više od 10.000 gostiju.

IZVOR: JUŽNE VESTI