Saturday, August 17, 2019


UNS: Sastanak vlasti i opozicije o medijima mora biti otvoren za javnost

By GLASRAZUMA.RS , in DRUŠTVO , at 14/08/2019

Udruženje novinara Srbije (UNS) ne može da prihvati poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima koji bi u okviru dijaloga vlasti i opozicije trebalo da bude održan u ponedeljak 19. avgusta na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, jer nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

UNS, kao najveće novinarsko udruženje, ne može da učestvuje na sastanku sa kojeg je izveštavanje zabranjeno i poziva organizatore i učesnike da ovaj sastanak otvore za javnost. 

UNS u isto vreme traži od učesnika dijaloga da kažu kome od njih smeta otvaranje razgovora za javnost i time pokažu kako vide slobodu medija i pravo građana da znaju o čemu se i kako razgovara.

UNS neće podržati dogovor vlasti i opozicije o medijima postignut mimo demokratskih pravila, van institucija i u odsustvu javnosti i oštro će se suprotstaviti svakom pokušaju ograničavanja novinarskih sloboda.  

Prema najavama organizatora, uvodni deo sastanka moći će da prate novinari određenih medija, dok će se iza zatvorenih vrata razgovarati o ulozi medija u izbornoj kampanji.

IZVOR: UNS