Tuesday, September 17, 2019


Brazil odbio novčanu pomoć Grupe 7 za gašenje požara

By GLASRAZUMA.RS , in SVET , at 27/08/2019

Vlada Brazila saopštila je da će odbiti ponudu članica G7 da upute novčanu pomoć za borbu protiv požara u Amazoniji. Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin samita G7 u Bijaricu, rekao je da će u tu svrhu biti izdvojeno 20 miliona dolara.

Brazilski zvaničnici nisu objasnili zašto odbijaju ovaj novac, ali je predsednik Žair Bolsonaro ranije optužio Francusku da se prema Brazilu odnosi kao prema koloniji.

Ministar odbrane Brazila Fernando Azevedo e Silva rekao je da požari nisu van kontrole i da je 44.000 vojnika angažovano u gašenju vatre i delovanju povodom krivičnih dela protiv životne sredine u Amazoniji.

Komentarišući ponudu G7, šef Bolsonarovog osoblja Oniks Lorenconi rekao je sajtu Globo: “Hvala, ali su možda ta sredstva relevantnija za pošumljavanje Evrope”. On je dodao da bi Brazil mogao da očita lekciju “bilo kojoj zemlji” o zaštiti starih šuma.

Vladin portparol rekao je da bi Bolsonaro mogao da poseti region Amazonije tokom ove sedmice da bi proverio napore koji se ulažu u gašenju požara.

U ovom trenutku u Brazilu gori rekordan broj požara, uglavnom u Amazoniji, navodi se u podacima državne agencije za svemirska istraživanja Inpe.

IZVOR: SRNA